قسمتی از متن پاورپوینت
موضع یا جایگاه محصول
- موضع یا جایگاه یک محصول بیانگر شیوهای است که مصرف کنندگان درباره ویژگیهای مهم یک
محصول می اندیشند، یعنی جایگاهی که آن محصول در ذهن مصرف کنندگان در مقایسه با محصولات
رقیب دارد. می توان گفت که موضع یا جایگاه محصول، بیانگر نوع نگرش مصرفکننده درباره ویژگیهای مهم یک محصول است. ذهن مصرفکننده، با مجموعه ای از این نگرشها و پنداشتها درگیر است، بنابراین برای سهولت در فرآیند خرید، مصرفکننده اغلب محصولات را در ذهن خود طبقهبندی کرده و به هر کدام از آنها جایگاهی را اختصاص میدهد بازاریابان از موقعیتیابی برای تمیز دادن محصولات شرکت از رقبایشان و همچنین خلق ترفیعهایی که با موقعیت مورد نظر مرتبط است، استفاده می کنند، (زارعی و همکاران، 1395)
موقعیت یابی
- موقعیتیابی را بهعنوان عملی که طی آن شرکت کالا یا خدمت را به نحوی که جایگاه متمایز و ارزشمندی را در ذهن مصرفکننده تصرف کند، تعریف کرده است. برای استفاده از راهبرد جایگاهیابی لازم است جایگاهی ویژه را در ذهن مشتریان پیدا کرد، به نحوی که آن جایگاه برای مشتریان منحصر به فرد باشد. بنابراین، برنامه موقعیتیابی بازاریابان محصولات آنها را از محصولات رقبا متمایز میکند و به آنها یک مزیت راهبردی قوی در بازارهای هدف میدهد. برای جمعبندی مطالب بالا میتوان گفت موقعیت یک محصول، ادراك مشتریان از ویژگیهای یک محصول نسبت به ویژگیهای محصولات رقباست. (زارعی و همکاران، 1395)
- جایگاه محصول عبارت است از مکانی شفاف و بارز و مطلوب که هر محصول نسبت به محصولات رقبا در اذهان مصرف کنندگان هدف اشغال نی کند
- جایگاه یابی چگونگی ایجاد تمایز در محصول یا شرکت است به عبارت دیگر دلیل پرداخت قیمت بالاتری است که خریدار برای هر نام تجاری به خصوص می پردازد.
کالا، رکن اصلی هر آن چیز کلی است که در بازار عرضه می شود.
اساسی ترین سطح کالا، مزیت اساسی است یا در واقع پاسخ این پرسش است که واقعا خریدار چه چیزی را می خرد؟
پس باید نیاز بالقوه مشتری را سنجید.
از کجا می دانید که محصول شما یا محصول توسعه داده شما را مردم واقعا خواهند خرید؟
- بعد باید مزیت اساسی به کالای واقعی تبدیل شود.
مراحل توسعه ایده جدید
- 1-خلق ایده: توسعه محصول جدید با ایده هایی از منابع بسیار آغاز می شود: پیشنهاد های مشتریان، نیروی فروش، متخصصین تحقیق و توسعه، محصولات رقیب، تامین کنندگان، خرده فروشان و مخترعین مستقل
- 2- غربال گری: غربالگری ایده های دارای پتانسیل تجاری را از آنهایی که قادر به تامین اهداف شرکت نیستند جداسازی می کند. برخی سازمان ها چک لیستی از استاندارد های توسعه تهیه می کنند تا این مساله که آیا پروژه باید رها شود یا بیشتر پیش برود را تعیین می کنند. (بون و کورتز، 1395، ص 493)
- 3- تحلیل تجاری (آزمایش مفهومی): ایده تولیدی از غربال گری اولیه رد شود باید پس از آن تحلیلی تجاری نیز گذر کند. این مرحله متشکل است از ارزیابی بازار بالقوه محصول جدید، میزان رشد و نقاط قوت رقابتی محتمل. تولید کنندگان باید سازگاری محصول مطرح شده را با منابع سازمانی بسنجند. آزمایش مفهومی ایده محصول را پیش از گسترش واقعی آن در معرض مطالعه بیشتر قرار می دهد. این جنبه مهم از تحلیل تجاری محصول، بیانگر یک پروژه تحقیقات بازاریابی است که سعی دارد طرز برخورد و احساس مصرف کننده در باره ایده محصول جدید را بسنجد. گروه های متمرکز و نظر سنحی درون فروشگاهی می توانند به طور موثر به آزمایش مفهوم کمک می کند. (نوروزی و مهذبی، 1395، ص 493)
- 4-توسعه محصول: زمانی که یک شرکت ایده را تبدیل به محصولی می کند. هزینه های مالی به طور قابل ملاحظه ای افزایش می یابد. فرآیند تبدیل، یک مسئولیت مشترک میان مهندسین شرکت می باشد که مفهوم پایه را به یک محصول تبدیل می کنند و بازاریابان آن که بازخورد واکنش مصرف کننده به طراحی، بسته بندی، رنگ و دیگر ویژگی های ظاهری محصول را جمع آوری می کنند.
- 5- آزمون بازاریابی: بسیاری از شرکت ها محصولات جدید خود را به منظور اندازه گیری واکنش مشتراین به صورت آزمایشی بازاریابی می کنند. یک شرکت پس از این که نمونه آزمایشی خود را توسعه می دهد، ممکن است به منظور اندازه گیری واکنش های مشتری تحت شرایط رقابتی نرمال، تصمیم به آزمون بازاریابی نماید. هدف از آمون بازاریابی، تایید اجرای خوب(عملکرد صحیح)محصول را در شرایط محیط واقعی است.
- 6-تجاری سازی: زمانی که ایده یک محصول جدید به مرحله تجاری سازی می رسد، آماده بازاریابی تمام عیار است. تجاری سازی یک محصول جدید اصلی می تواند شرکت را در معرض هزینه های اساسی قرار دهد. (بون و کورتز، 1395، ص 493)
فهرست مطالب
موضع یا جایگاه محصول
موقعیت یابی
مراحل توسعه ایده جدید
فرآيند علامت دهي
رضایت مندی مشتری
رضایت و انتظارات خریدار
مشارکت مشتری در توسعه محصول جدید
مقاله مشارکت مشتری در توسعه محصول جدید
بازاریابی شخص
بازاریابی مکان
تصمیم گیری درباره کالا و خدمات
مدیریت کیفیت فراگیر
نام تجاری
بزرگ کردن یک کودک
مارک سازی
چگونه اعتبار نام تجاری خود را حفظ کنیم؟
برند، تمایز و پرستیژ
بسته بندی
معرفی چند مفهوم مهم:
خط کالا و طول کالا
بسط خط
تکمیل خط کالا
بسط نام تجاری
نام های تجاری چند گانه
راز ایجاد یک برند قدرتمند
در مجموع:
دو مفهوم در حوزه بازاریابی خدمات
بازاریابی دو سویه
بازاریابی درونی